Parkernas dag
Sara Stenudd, halvkropp i vit mönstrad tröja mot vit bakgrund. Foto Jessica Segerberg

Återta parkskötseln i kommunal regi

Inför Parkernas dag nu på lördag vill Vänsterpartiet i Stockholms stad se över möjligheten att återta skötseln av stadens parker i kommunal regi. Förslaget syftar till att skötseln av parkerna ska bli bättre och mer kontinuerligt, men även till att främja den biologiska mångfalden i staden.

– Vem som har ansvar för att sköta parker och grönområden är avgörande för hur grundläggande service till medborgarna, som exempelvis renhållning, snöröjning och underhåll av viktiga mötesplatser, fungerar i praktiken. Jag har träffat många stockholmare som är trötta på att det till exempel är skräpigt eller inte sandas ordentligt i många parker på vintern, säger Sara Stenudd (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Ett återtagande av parkskötseln i kommunal regi skulle även kunna främja den biologiska mångfalden och klimatet, så som i till exempel Skärholmen. Där har det kommunala arbetslaget som sköter om parkerna fokuserat på klimatvänliga lösningar, och bland annat omvandlat gräsmattor till ängsmarker, vilket har främjat biologisk mångfald och minskat utsläppen av växthusgaser.

– Om skötseln av parkerna i Stockholm återgick i kommunal regi skulle det vara mycket enklare att använda parkerna på ett strategiskt och klimatsmart sätt. Välskötta parker kan både främja biologisk mångfald och fungera som en viktig resurs när det kommer till skyfallshantering till följd av klimatförändringar, säger Sara Stenudd.

Kopiera länk