Äldre
Torun Boucher halvkropp röd tröja mot vit bakgrund

Vänsterpartiet kräver utredning efter uppgifter om bristande kohortvård på privat äldreboende

Enligt uppgifter från anställda på äldreboendet Attendo Sabbatsbergsbyn har äldreboendet inte bedrivit kohortvård under coronapandemin trots att man påstått sig göra det. Vänsterpartiet kräver nu att äldreborgarrådet Erik Slottner (Kd) tillsätter en utredning för att ta reda på hur Attendo Sabbatsbergsbyn egentligen har arbetat med kohortvård under pandemin.

Det är P1 Dokumentär som rapporterat om bristerna med kohortvården på Attendo Sabbatsbergsbyn, efter uppgifter från personal. Kohortvård innebär att man separerar smittade och friska personer för att hålla nere smittspridningen, vilket är särskilt viktigt under en pandemi.

– Om de här uppgifterna som framkommit stämmer är det fullkomligt oacceptabelt. Kohortvård är grundläggande för att hindra smittspridning och det får inte förekomma att man inte klarar av att separera smittade och friska inom äldreomsorgen. Kan man inte upprätthålla kohortvård kan man helt enkelt inte bedriva äldreomsorg, särskilt inte under en pandemi. Nu måste äldreborgarrådet tillsätta en utredning och gå till botten med det här, och om uppgifterna stämmer så måste staden bryta avtalet med Attendo Sabbatsbergsbyn, säger Torun Boucher (V), gruppledare för Vänsterpartiet Stockholms stad.

Kopiera länk